Selskab forventer vild vækst på kønssorteret sæd

17-05-2021
Danske landmænd er førende, når det gælder indkøb af kønssorteret sæd - men udlandet efterspørger nu i stigende grad også, mærker VikingGenetics.

Landmænd både i Danmark og i resten af verden shopper i stærkt stigende grad kønssorteret sæd, når de skal inseminere deres kvæg.

Det mærker VikingGenetics, hvor salget af den dyrere vare fylder stadig mere af omsætningen.

"Vi vokser meget på salg af kønssorteret sæd. Alene i Danmark steg andelen af kønssorteret sæd, målt i doser, fra 19 til 25 procent fra 2019 til 2020", fortæller Niels Bo, interim direktør i VikingGenetics.

Han kunne onsdag fremlægge regnskab med både vækst for selskabets omsætning - og første positive resultat på bundlinjen i seks år.

Danske landmænd er dog langt fra alene, selv om det danske hjemmemarked ligger forrest målt på den kønssorterede andel af det samlede salg.

Målt i doser af hele VikingGenetics samlede salg steg andelen af det kønssorterede sæd nu til 19 procent i 2020 ud af de i alt 3,2 mio. solgte doser.

Det betyder, at de sorterede doser nu fylder hele 40 procent af selskabets omsætning.

"Vi forventer store stigninger de kommende år. Vores eksportkunder, især i Europa, efterspørger det også mere og mere", forklarer Niels Bo og tilføjer:

"Vi kan nok fremadrettet komme op på, at 50 procent af salget til malkeracerne vil være kønssorteret. Det er en stor vækst, vi taler om".

AFGØRENDE DANSK POSITION PÅ PRODUKTION

VikingGenetics arbejder i disse måneder på en stor fusion med tyske og franske partnere for at danne selskabet Arcowin. Her vil netop det kønssorterede sæd være vigtigt, forklarer Niels Bo.

"Vi vil i Danmark blive en vigtig brik i at producere kønssorteret sæd til hjemmemarkederne, også i Tyskland og Frankrig. Derfor ser vi på udvidelse og ombygning af vores tyrestationer og laboratorier, så vi er klar til et større marked på kønssorteret sæd, for det skal vi udvide fremadrettet", siger direktøren.

Han kan dog endnu ikke sætte tal på hverken udvidelsens omfang eller budget for den nødvendige investering.

"Det kan jeg ikke sige noget om endnu, for det er kun på tegnebrættet, og vi er ikke så langt endnu. Men kønssorteret sæd vil blive anvendt mere og mere både for at få flere kviekalve på de bedste køer og så bruge kønssorteret fra kødkvægtyre på de dårligste malkekøer. Så undgår vores landmænd at aflive overskydende tyrekalve, som absolut strider mod den glæde, der er ved at være landmand. Og det er selvfølgelig også et led i alle de bestræbelser, som landbrugets organisationer gør for at undgå aflivning af tyrekalve", konkluderer han.

Fra Landbrugsavisen.dk

Sponsorer
17-06-2021
Det fælles Kødkvægsblad, automatisk test for pollethed og bedre a...
16-06-2021
...
10-06-2021
Dansk Limousine Forenings regnskab for 2020 er lagt frem og kan l...
08-06-2021
Limousine nyt er nu sendt fra trykkeriet og på vej ud i postkasse...
05-06-2021
Generalforsamling med efterfølgende mulighed for besætningsbesøg...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 87 40 52 99 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk