Nye fælles nordiske avlsværdital for kødkvæg

 

Nye fælles nordiske avlsværdital for kødkvæg

De første officielle fællesnordiske indekser kommer nu i november

Snart vil nogle af de avlsværdital I kender blive skiftet ud med nye nordiske avlsværdital. Men hvorfor overgå til fælles nordiske? Hvilke egenskaber? Og hvornår kommer de?

De første officielle fællesnordiske indekser kommer til november 2021, men inden da blev der lavet en uofficiel testkørsel i august. Denne testkørsel skulle sikre, at alt kan afvikles som planlagt og er også blevet brugt til at sikre at stabiliteten i indekserne er som forventet. 

Fordelen ved at overgå til fælles nordiske avlsværdital er: 

·       Mulighed for at sammenligne dyr direkte på tværs af Danmark, Sverige og Finland

·       Data fra mange flere dyr, hvilket betyder at især de dyr der er afprøvet i flere lande, vil opnå højere sikkerhed på deres indekser

·      Håndtering de udenlandske dyr bliver forbedret, så indekser med lav sikkerhed på udenlandske dyr starter på et mere korrekt niveau, end de gør nu. 

De første avlsværdital, som kommer, vil være på vækst-, mælke-, slagte-, fødsels- og kælvningsegenskaber. Dvs. at eksteriør, og frugtbarhed til en start fortsat vil forblive de nationale indekser, og S-indekset vil også fortsat være beregnet med danske vægtfaktorer. 

Hold øje med den nye kørsel af indekser, enten ved at udskrive hovedbogsblad på dyrene på Webdyr + eller på https://avlstal.seges.dk/

Der er ud fra testkørslen lavet opgørelser over ændringer fra de nuværende danske til de kommende fællesnordiske indekser. Derved kan vi se mere om, præcis hvilke ændringer I vil se, når vi overgår til de fællesnordiske avlsværdital. 

Hvordan skal excelarket læses?

For hver race er der to ark. I det ene vises gennemsnit, spredning og korrelationer for alle dyr i racen født siden 2006. gennemsnittet er også delt ud på årgang. De samme gennemsnit og korrelationer vises også for dyr født siden 2006 med en sikkerhed på minimum, 40% for det enkelte delindeks. For hver race er der også eksempler på nogle tyre for hitlisten, både med de nuværende delindekser og de nye delindekser. Bemærk at alle tal er fra maj 2021, og de ”nuværende indekser” er derfor ikke nødvendigvis præcis de samme, som dem I ser på hitlisterne nu. Hvor meget dyrene med en sikkerhed over 40% ændrer sig vises også i excelarket, dette vises også i figurerne. 

Hvordan skal tallene forstås?

Specielt for fødsels- og kælvningsindekserne, sker der store ændringer. Noget af dette kan forklares med, at spredning på fødsels- og kælvningsindekserne ændrer sig meget. Hvor der før var en spredning på ca. 10, er den nu på meget lavere, helt ned til 2. Det betyder, at dyr, med en meget høj avlsværdi vil falde, og dyr, med en lav, vil stige. Det betyder ikke, at de bliver dårligere/bedre med det nye indeks. For dyr med en sikkerhed på minimum 40% sker der også en betydelig rerangering, specielt på fødselsindekset.

Udskriv dokument HER

HENT EXCELLARK HER 

Sponsorer
29-11-2021
Der arbejdes videre på, at der skal være dyrskue i Horsens til so...
28-11-2021
Danish Crown Beef lægger i denne uge 80 øre pr. kg på oksekødet....
25-11-2021
Område syd afholder som de første områdemøde i 2022. Det er sønda...
22-11-2021
Næste udgave af limousine nyt som udkommer til jul har deadline o...
19-11-2021
Du kan nå det endnu!...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 87 40 52 99 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk