Nye fælles nordiske avlsværdital for kødkvæg

 

Nye fælles nordiske avlsværdital for kødkvæg

De første officielle fællesnordiske indekser kom i november 2021

Snart vil nogle af de avlsværdital I kender blive skiftet ud med nye nordiske avlsværdital. Men hvorfor overgå til fælles nordiske? Hvilke egenskaber? Og hvornår kommer de?

De første officielle fællesnordiske indekser kommer til november 2021, men inden da blev der lavet en uofficiel testkørsel i august. Denne testkørsel skulle sikre, at alt kan afvikles som planlagt og er også blevet brugt til at sikre at stabiliteten i indekserne er som forventet. 

Fordelen ved at overgå til fælles nordiske avlsværdital er: 

·       Mulighed for at sammenligne dyr direkte på tværs af Danmark, Sverige og Finland

·       Data fra mange flere dyr, hvilket betyder at især de dyr der er afprøvet i flere lande, vil opnå højere sikkerhed på deres indekser

·      Håndtering de udenlandske dyr bliver forbedret, så indekser med lav sikkerhed på udenlandske dyr starter på et mere korrekt niveau, end de gør nu. 

De første avlsværdital, som kommer, vil være på vækst-, mælke-, slagte-, fødsels- og kælvningsegenskaber. Dvs. at eksteriør, og frugtbarhed til en start fortsat vil forblive de nationale indekser, og S-indekset vil også fortsat være beregnet med danske vægtfaktorer. 

Hold øje med den nye kørsel af indekser, enten ved at udskrive hovedbogsblad på dyrene på Webdyr + eller på https://avlstal.seges.dk/

Hvordan skal tallene forstås?

Specielt for fødsels- og kælvningsindekserne, sker der store ændringer. Noget af dette kan forklares med, at spredning på fødsels- og kælvningsindekserne ændrer sig meget. Hvor der før var en spredning på ca. 10, er den nu på meget lavere, helt ned til 2. Det betyder, at dyr, med en meget høj avlsværdi vil falde, og dyr, med en lav, vil stige. Det betyder ikke, at de bliver dårligere/bedre med det nye indeks. For dyr med en sikkerhed på minimum 40% sker der også en betydelig rerangering, specielt på fødselsindekset.

Udskriv dokument HER

Læs det nyeste viden der er om avlsværdivurderingen HER

 

Sponsorer
25-05-2024
Storm har fået en kalv af bedstefar og er nu klar til dyrskue ...
24-05-2024
Faglige nyheder til besætningsejere: Hvad er bluetongue, og hvilk...
22-05-2024
Vil du skrive og tage billeder til sommerens skuer? Dyrskue sæ...
21-05-2024
Mads Have passer 900 malkekøer til dagligt og nyder at komme hjem...
18-05-2024
Ungdomsshow 2024 En gruppe unge mennesker er gået sammen om at...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk