Ung kødkvægsleverandør er tredje generation

14-09-2021
For 32-årige Martin Aalykke Jensen lå det næsten i kortene, at han skulle arbejde med kødkvæg. Han nyder arbejdet med dyrene og har planer om at udvide sin bedrift.

Med masser af plads og naturskønt med udsigt over Tipperne og tæt på Ringkøbing Fjord bor Martin Aalykke Jensen med sin familie. På landbruget driver han kødkvægsproduktion med flere racer. Besætning og gård har han overtaget efter sin far, som startede op med driftsformen.

De idylliske omgivelser giver optimale betingelser for at producere kødkvæg, og den unge landmand producerer også 350 dyr årligt til Friland. Han køber kvæget rundt omkring i landet. Helt fra Højer og til Sønder Omme får han dyr fra, som han så feder op til slagtevægt.

-Min farfar og far startede med at drive landbrug, og jeg overtog for halvandet år siden, og jeg har så drevet bedriften videre, men jeg vil gerne udvide over tid, siger Martin Aalykke Jensen.

Han fortæller, at hans 90 ammekøer af racen Limousine afgræsser naturområder omkring gården, ligesom der er køer, som bliver kørt længere væk for at få frisk græs, hvor de går hele sommeren på store arealer i fold med hyrde.

Til bedriften hører 200 hektar jord, hvor den unge landmand også dyrker foder til sit kvæg, ligesom der er afgræsning på de vandnære områder tæt på fjorden.

-Det er privilegerede dyr, som går på jorden herude. For det, dyrene drikker, er som byvand. Det fås ikke bedre, og kvæget har god adgang til græs, siger Martin Jensen, der på egen hånd holder styr på bedriften, men hans far også hjælper til indimellem.

Det er også på lejet jorde, at kvægproducenten har dyr græssende. Derfor kan den unge vestjyde også præsentere klassificeringer, der er over gennemsnittet.

Interessen for dyr kommer naturligt fra forældrene, men det er også fra barnsben, at Martin Aalykke har brugt tid med de store dyr.

-Jeg gik til dyrskuer med mine forældre, så der har altid været interesse for Limousine. Det har nok altid været i støbeskeen, at jeg skulle overtage bedriften, siger Friland-leverandøren.

Oprindeligt er han uddannet tømrer, som også tog ham til Grønland, ligesom han har været udsendt gennem Forsvaret.

Men nu er han tilbage i Vestjylland, hvor han regner med at bruge foråret på at udvide gården.

-Min far havde svineproduktion, og den stald han brugte, regner jeg med at give en overhaling og udvide med omkring 100 kalve, siger Martin Aalykke Jensen.

Alle køer, opdræt og slagtekalve kommer ind i stald om efteråret, og her er der gode rammer på gården, idet der blev bygget ny stald til kvæget i 2007.

Også i forhold til bæredygtighed arbejder den unge landmand på at forbedre sig. Siden 2012 har bedriften kørt med pløjefri dyrkning, ligesom gården fra i år leverer dybstrøelse til Nature Energys nærmeste anlæg i Hemmet.

-På jorden kan vi se, at det giver god mening at køre pløjefrit. Det giver noget helt andet og mere porøst jord, og det er lettere at køre i. Det er gammel fjordjord, og derfor er vi afhængige af, at der ikke kommer så meget regn, siger Martin Aalykke, der håber, at han med tiltagene kan være med til at kompensere lidt i klimaregnskabet.

På sine marker dyrker Martin Aalykke blandt andet korn og majs til sit kvæg.

Tekst og billede fra friland.com

Sponsorer
12-08-2022
Himmerlandskød A/S må nu sætte noteringen ned. Måske er toppen...
11-08-2022
Afregningspriserne på okse- og kalvekød er historisk høje, men ti...
08-08-2022
Læs det nyeste nyhedsbrev fra Dansk Kødkvæg HER ...
05-08-2022
Mols Laboratoriets tilgang til kvægdrift er langt fra almindelig ...
04-08-2022
Danske forbrugere har de seneste måneder skåret ned på indkøb af ...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk