Obligatoriske blodprøver i salmonellabesætninger

17-05-2014
Fra den 15. juli skal både malke- og kødkvægsbesætninger i salmonella-niveau 2 og 3 have udtaget blodprøver hver 3. måned.

Stramningerne i den salmonellabekendtgørelse, som trådte i kraft 15. juli sidste år bliver om kort tid endnu mere mærkbare. De besætninger, som pr. 15. juli i år, endnu ikke har formået at komme i niveau 1, skal ifølge bekendtgørelsen have udtaget blodprøver hver 3. måned. Blodprøverne har til formål at vise, om besætningens handlingsplan har standset smittespredningen. Af samme grund skal prøverne tages af de dyr, som er mest følsomme over for smitte – dvs. de ti yngste dyr over tre måneder. Hvis prøverne viser, at der stadig sker smittespredning, skal der udtages prøver for salmonellabakterier via gødnings- og gylleprøver. Hvis disse prøver er positive, pålægges besætningen særslagtning, og dyrene skal indtransporteres sidst på dagen. Omkostningerne til indtransport og særslagtning skal dækkes af leverandøren.
For nysmittede besætninger gælder kravet om blodprøver først fra et år, efter at besætningen er konstateret smittet og sat i niveau 2. Definitionen på nysmitte er, at besætningen ikke har haft salmonella i et år.

 

Slagtekalvebesætninger fritaget for blodprøver
Mens kravene om blodprøver fra 15. juli gælder både malke- og kødkvægsbesætninger er slagtekalvebesætningerne fritaget indtil 15. juli 2015. Men - de skal, i lighed med de øvrige, også have en handlingsplan for sanering.

Alle skal have handlingsplan
Alle besætninger i niveau 2 og 3 – både kød- og mælkeproducerende - skal altså have en handlingsplan for, hvordan man vil komme salmonella til livs i besætningen. En handlingsplan skal udarbejdes af den besætningsansvarlige i samarbejde med besætningsdyrlægen og skal som minimum indeholde følgende punkter:

  • Målsætning: Beskrivelse af, hvornår besætningen forventes at opfylde bekendtgørelsens krav for at komme i salmonellaniveau 1.
  • Kortlægning af udbredelse og smitteveje i besætningen
  • Beskrivelse af nødvendige hygiejniske og driftsmæssige forbedringer
  • Strategi for testning af kalve, kvier og evt. køer og en plan for vurdering af resultaterne.

Kravene er et led i kvægbrugets frivillige handlingsplan om at nå et salmonellafrit kvægbrug i 2016.
Læs mere på www.salmonella.dk

Sponsorer
26-04-2024
Så er der åben for tilmelding af dyr til Landsskuet den 4. &ndash...
24-04-2024
Efter beregning af avlsværditallene i april 2024 er det undersøgt...
22-04-2024
Tilmelding til generalforsamling d. 20/5 2024 Det er tid til å...
19-04-2024
Importsæd Sæden til de der har bestilt i seneste bestillingsru...
17-04-2024
Maj nummer af limousinenyt er på vej. Se hvad der venter HER ...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk