Nye græsregler bekymrer økologer

22-12-2021
Afgørende, at kreditforeningerne ikke skærer græsarealer over en kam, mener plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark.

Er det en økonomisk katastrofe for økologiske landmænd, at græsarealer, som i 2018 havde ligget i græs i mere end fem år, fremover vil være omfattet af den danske landekvote for permanent græs?

"Ja", mener økologisk kvægbruger Michael Kjerkegaard fra Vejle. Andre stiller sig tvivlende.

Michael Kjerkegaard stod i sidste uge frem i LandbrugsAvisen og skønnede, at 100 hektar af hans græsarealer i fremtiden vil blive vurderet betydeligt lavere på grund af de nye regler.

"Min dokumentation er, at jeg har haft besøg af kreditforeningen, allerede inden de nye regler var kendt. De sagde, at min jord endelig ikke må gå i permanent græs, for så falder værdien rigtig meget", siger Michael Kjerkegaard.

Han mener på den baggrund, at hans berørte græsarealer vil blive vurderet ca. 100.000 kr. lavere pr. hektar fremover.

Hans centrale kritikpunkt er dog, at de nye græsregler indføres med tilbagevirkende kraft: 2018 bliver skæringsår.

HAR HEJST FLAGET

I Økologisk Landsforenings høringssvar til den danske CAP-plan fremgår det, at organisationen ligesom Michael Kjerkegaard forudser, at de berørte, økologiske græsmarker vil falde i værdi pga af krediforeningernes ’praksis for at værdisætte permanente græsmarker lavere’.

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef Sybille Kyed har ingen konkret dokumentation for, at det vil ske, men henviser til, at økologikonsulenter fra ØkologiRådgivning Danmark har ’hejst flaget’.

"Det er det, de oplever, og det er noget, de er rigtig, rigtig bekymrede for", siger Sybille Kyed.

Hun mener, problematikken understreges af Landbrugsstyrelsens satser ved éngangskompensationer ved udtagning af landbrugsjord, hvor satsen for omdriftsarealer er mere end dobbelt så høj som for permanent græs.

»Dermed sender man et klart signal til kreditgiverne om, at arealer med permanent græs har en lavere værdi end omdriftsarealer. Men den automatik bør ikke finde sted. Det afgørende bør være bonitet og historiske udbytter«, siger Sybille Kyed.

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, er enig:

»Vi får ikke lavet reglen om. Det afgørende er nu, at kreditgiverne vurderer jorden nuanceret: Der kan være meget stor forskel på permanent græs. Noget står under vand, andet er fin produktionsjord«.

L&F TVIVLER PÅ DRAMATIK

I Landbrug & Fødevarer afventer man, at Landbrugsstyrelsen kommer med en officiel udmelding om de nye græs-regler. EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen har dog svært ved at tro, at konsekvenserne bliver dramatiske for værdiansættelsen.

»Vi kan ikke umiddelbart genkende det billede, der er tegnet, af meget store værdifald. Regelsættet om permanent græs har været gældende for konventionelle landmænd i en årrække, og dér har vi ikke oplevet det«.

LandbrugsAvisen har bedt et par af dansk landbrugs store kreditgivere, Nykredit og DLR, forholde sig til problematikken, men ingen af dem har ønsket at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Fra Landbrugsavisen.dk

Sponsorer
26-04-2024
Så er der åben for tilmelding af dyr til Landsskuet den 4. &ndash...
24-04-2024
Efter beregning af avlsværditallene i april 2024 er det undersøgt...
22-04-2024
Tilmelding til generalforsamling 2024 Det er tid til årets gen...
19-04-2024
Importsæd Sæden til de der har bestilt i seneste bestillingsru...
17-04-2024
Maj nummer af limousinenyt er på vej. Se hvad der venter HER ...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk