Minister kaldt i samråd om gård- og nødslagtninger

13-01-2021
Ministeren skal nu forklare, hvorfor det skal være dyrere at få en dyrlæge ud i forbindelse med eksempelvis nødslagtninger.

Fra Landbrugsavisen.dk:

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen har kaldt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) i samråd.

Det sker efter at Fødevarestyrelsen har meldt ud, at man ændrer gebyrerne for dyrlægekontroller i forbindelse med gård-, mark- og nødslagtninger. Det betyder for mange at priserne stiger, og det har fået flere kritiske røster til at melde sig på banen.

Blandt andet har Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse, Økologisk Landsforening og Danske Slagtermestre ytret kritik, fordi man frygter at de forhøjede gebyrer vil betyde at flere vil fravælge mark- og nødslagtninger, der derfor vil give færre såkaldte 'velfærdsslagtninger' og et større spild af ressourcer, når dyr ikke bliver nødslagtet med i stedet sendes til DAKA.

"Det her er grotesk og skal laves om. Det skal forenkles tilbage til, hvad det var. Det lyder som noget papirflytteri, der gør det dyrere for landmændene", lyder det fra Erling Bonensen, der ønsker samrådet lagt hurtigst muligt i 2021.

I forbindelse med indkaldelsen til samrådet har han stillet en lang række spørgsmål til ministeren.

PEGER PÅ EU

Ifølge Fødevarestyrelsen skyldes gebyrændringen en EU-forordning, der kræver, at det fremover er styrelsens embedsdyrlæger, der skal stå for de såkaldte AM- og PM-kontroller forud for en slagtning.

Derfor har styrelsen lavet en ny bekendtgørelse med nye timetakster for dyrlægerne.

De timetakster er dog for manges vedkommende højere end dem, de praktiserende dyrlæger har taget, lyder kritikken. Derved hæves gebyret ved både gårdslagtning, nødslagtning af akut sårede dyr og ved slagtninger af vilde dyr indirekte.

Fødevarestyrelsen har forklaret at de nye timetakster er en naturlig konsekvens af forhandlinger med Dyrlægeforeningen, der stiller et døgnåbent "vagtkorps" til rådighed. I de fleste tilfælde vil det dog stadig være den samme dyrlæge, der plejer at besøge bedriften, som kommer.

"Det er stærkt kritisabelt og fuldstændig utilfredsstillende, at regeringen med store gebyrstigninger ved slagtning af kreaturerne ved skydning på marken ødelægger driftsøkonomien for naturplejerne og landmændene, som skal til at betale de stærkt forhøjede gebyrer og dermed mister deres indtjening på afgræsningskreaturerne på naturarealerne", siger Erling Bonnesen (V).

Sponsorer
17-01-2021
Næste udgave af limousine nyt som udkommer sidst i februar måned,...
14-01-2021
Salget af plantefars faldt betragteligt under coronakrisen hos Sa...
13-01-2021
Fødevarestyrelsen er i gang med at tage et ekstra kig på en ny be...
13-01-2021
Ministeren skal nu forklare, hvorfor det skal være dyrere at få e...
13-01-2021
Det skader klimaet, kampen for madspild og naturplejen, at det nu...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 87 40 52 99 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk