KÅRING 2015

17-10-2014
 

Kåringssæsonen 2015 er nu så småt under planlægning. På grund af en større omlægning af både kåringsskala og software, blev der ikke gennemført kåring i 2014. Derfor vil kåringen i år blive indledt allerede i begyndelsen af december. Som tidligere år vil kåringen primært blive gennemført søndage.

Planen er at jeg starter i Vendsyssel og bevæger mig ned over Thy, Himmerland, Vestjylland mod Sønderjylland. Herefter går turen nordpå mod Østjylland med en afstikker til Fyn og Sjælland. Der afsluttes med besætningerne i Østjylland i marts.

På grund af den manglende kåring i 2014 vil der ekstraordinært blive foretaget kåring i begyndelsen november for de besætninger, der måtte ønske det. Dog med det forbehold at kåringen kan gennemføres uden ekstraordinær meget kørsel. Kontakt undertegnede på mail senest d. 20. okt., hvis dette ønskes.


Tilmelding

Antallet af besætninger der deltager i kåringsarbejdet ligger stabilt med knap 140 besætninger med i alt godt 2000 køer. Disse besætninger vil automatisk blive kontaktet med henblik på at finde et egnet tidspunkt, når jeg planlægger besøg i nærområdet.


Der er altså IKKE nødvendigt at tilmelde sig hvis man har fået kåret indenfor de sidste 3 år. Tilmelding af nye besætninger eller spørgsmål i øvrigt kan rettes til Jens Christian Holgaard på jcho@eaaa.dk eller 72 28 64 17.

Hvilke dyr bedømmes

Ved en besætningskåring bliver alle de dyr, der har kælvet første gang siden sidste besøg bedømt; således at de fleste dyr kun bliver bedømt en gang i dets liv. Enkelte besætningsejere vælger dog også at få bedømt deres dyr i anden og tredje laktation. Har dyret udviklet sig normalt for racen fra første til de senere laktationer vil resultatet af bedømmelsen ikke ændre sig væsentligt. I enkelte tilfælde kan dyret have udviklet dig noget anderledes end den normale udvikling, hvorfor resultatet af en ny bedømmelse vil være forskellig fra den tidligere bedømmelse.


Hvorfor få sine dyr bedømt

  • Et relevant spørgsmål vil være hvad man får ud af de omkostninger, der er forbundet med bedømmelsen. Hertil er der flere svar.

  • For det første får man vurderet i hvor grad dyrene i besætningen lever op til avlsmålet med hensyn til eksteriør. Dette kan blandt andet anvendes til at finde de dyr, der bør satses på i avlsarbejdet med besætningen.
    For det første får man vurderet i hvor grad dyrene i besætningen lever op til avlsmålet med hensyn til eksteriør. Dette kan blandt andet anvendes til at finde de dyr, der bør satses på i avlsarbejdet med besætningen.

  • For det andet får man et glimrende redskab til at udarbejde mere optimale insemineringsplaner.

  • For det tredje får man vurderet besætningens niveau i forhold til andre besætninger. En sund konkurrence mellem besætninger er med til at øge interessen og kan dermed gøre det daglige arbejde med dyrene endnu mere spændende.

  • For det fjerde får man besøg af foreningens avlskonsulent og har her en mulighed for at få rådgivning omkring reproduktion, inseminering og valg af tyr.

 

Af Jens Christian Holgaard. 

 

Sponsorer
26-03-2024
Tak til alle der lagde vejen forbi årets avlsdyrauktion i Brørup....
18-03-2024
Husk at der er sidste deadline på- mandag den 1. april  til næste...
17-03-2024
Genomisk test Vi sender genomisk test til Frankrig næste gang ...
16-03-2024
Står du og mangler noget fra Limousineboden, så kan du spare frag...
15-03-2024
  Østdansk Kødkvæg og Roskilde  Dyrskue afholder klargørings d...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk