Hold af kødkvæg i vinterperioden - Kontrolkampagne 2022

13-12-2021
Kontrol med hold af kødkvæg i vinterperioden - uanset om de er på stald eller udegående

Indledning – Hvorfor gennemfører vi kampagnen?

I vinteren 2014-2015 blev der udført en kampagne på ammekvæg, der havde til formål at undersøge, om kravene i Dyreværnsloven blev overholdt, for både udegående kreaturer og kreaturer opstaldet i vinterperioden. Resultatet viste, at i 24% af de besætninger, der havde dyr gående ude, blev der fundet overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne. De fleste overtrædelser vedrørte manglende adgang til læ og ly samt manglende adgang til et tørt leje. Og i 10 % af de besætninger hvor dyrene blev opstaldet indendørs, blev der fundet overtrædelser.

 

I denne kampagne vil vi se på, hvordan kødkvæg holdes og passes i vinterperioden, uanset om de er på stald eller udegående.

 

Formål – Hvad går kampagnen ud på?

På baggrund af erfaringerne fra 2014 og de nye retningslinjer er formålet med kampagnen – ud over at informere om lovgivningen og retningslinjerne for beskyttelse mod vejr og vind ved hold af kvæg, der er udegående i vinterperioden - generelt at kontrollere, om kvæget er passet og fodret og sikret mod vind og vejr under hensyntagen til deres behov, herunder har passende tørt leje, og om dyrene holdes under forhold, der lever op til kravene, herunder at kalve ikke holdes permanent opbundne.

 

Grundlaget – Hvilke regler ser vi på?

Alle dyr skal beskyttes mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. I forhold til at beskytte dyr mod vejr og vind har Fødevarestyrelsen i 2019 tilpasset retningslinjerne for kontrol med udegående dyr om vinteren. 

 

De nye retningslinjer indebærer større fokus på de konkrete dyr og de faktiske vejrforhold. Udegående dyr i vintervejr skal være robuste, og også robuste racer skal beskyttes mod vind og vejr og være forberedt til at gå ude.

 

Kravet om beskyttelse mod vejr og vind gælder altid, men når vejret er godt, er dyrenes behov for beskyttelse mindre. Derfor kan dyrene i godt vejr afgræsse marker med mindre beskyttelse, men hvis vejret bliver dårligt, skal ejeren straks kunne flytte dyrene til en stald eller til en mark, hvor der er tilstrækkeligt læ og ly. Flade marker uden bevoksning er ikke egnede til at holde udegående dyr på om vinteren, og dyrene skal til enhver tid have adgang til passende tørt leje. Regn, blæst og slud medfører væsentlig ulempe for dyrene, hvis de ikke har adgang til tørre arealer med læ.

 

Målgruppen – Hvor kommer vi på besøg?

Kødkvæg- og naturplejebesætninger, fordelt over hele landet.

 

Dyreart/branche

Kvæg​

Periode – Hvornår kommer vi på besøg?

Januar-marts 2022​

Resultater

Slutrapporten vil blive lagt på her ​

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834

Sponsorer
19-04-2024
Importsæd Sæden til de der har bestilt i seneste bestillingsru...
17-04-2024
Maj nummer af limousinenyt er på vej. Se hvad der venter HER ...
15-04-2024
Dansk Limousine Forenings auktionsudvalg og bestyrelse kan se til...
14-04-2024
Den populære polo er nu igen på lager i webshoppen.  ...
11-04-2024
I sidste udgave af Limousine Nyt blev der annonceret en spændende...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk