En ny stor bog er en smuk hyldest til koen og fortæller oplagt om både kendte og ukendte aspekter ved menneskers liv med kvæget.

08-03-2021
Pressemeddelelse om bogen, som bl.a. limousinefolk har hjulpet med indhold til....

Næsten alt om verdens vigtigste dyr’, er titlen på en ny bog, der formentlig vil finde vej til reolerne hos alle, der holder af køer og lever med dem.

En usædvanlig bog udkom den 16. februar 2021. Den har titlen ko – næsten alt om verdens vigtigste dyr. Det er usædvanligt, at der kommer en stor bog med kvæg som tema, men bogen er i sin udformning heller ikke almindelig. Den er smukt indbundet og trykt på et af Danmarks bedste trykkerier, Narayana Press. Billedsiden er rig og varieret. Det skifter fra den enkelte kvægavlers amatørbillede af yndlingskoen til nogle af de smukkeste, danske, klassiske malerier i stor størrelse.

Bogen er i to bind med hvert sit fokus.

Bogens bind 1 beskriver i detaljer 34 kvægracer, som findes i Danmark. Nogle er sjældne med kun et dusin dyr, mens andre er vidt udbredte med mange tusinde. Der er racer med store horn og andre helt uden.

Bind 2 dækker en mængde forskellige aspekter af menneskers liv sammen med køerne. Her fortælles om tæmningen af den vilde urokse samt kvæghold gennem tiderne. Forholdene i Danmark lige nu beskrives også detaljeret. Koens rolle i relation til klima forklares, og her er nogle vigtige pointer, som næsten aldrig nævnes i medierne. Der er også kapitler om genetik og om de avancerede metoder, som i dag spiller en stor rolle i avlsarbejdet. En gennemgående linje i bogen er stolthed over de danske kvægavlere og –forskere, som er på et højt stade i forhold til resten af verden.  

 

Køer og tyre har spillet og spiller stadig en stor rolle i kulturen mange steder på kloden.

I flere kapitler i bind 2 fortælles om sider af menneskers forhold til kvæg, som i dagens Danmark stort set er ukendte. I mange religioner møder man køer eller tyre – både historisk og i dag – ligesom de stadig er med, når der er fest og optog, utallige steder på kloden. Bogen har nogle virkelig spændende billeder, som illustrerer dette.

 

Bogen bringer danske kunstnere frem fra glemslen

I disse år har den danske guldalderkunst igen fået stor opmærksomhed efter at have været i baggrunden i en periode. Malerierne beundres og opnår høje priser på auktioner, dels på grund af det fantastiske håndværk som ligger bagved, men nok også fordi de skildrer en rolig og velordnet verden, som man godt kan længes efter i 2020’ernes flimrende Danmark. Guldaldermalerierne giver dog som regel et forskønnet og idealiseret billede af virkeligheden. I sidste del af 1800-tallet var der mange malere, som havde en mere realistisk tilgang og som havde køer med i deres værker. Disse malere og malerier er generelt ikke i høj kurs i dag, og deres værker sælges i stort tal til blandt andet USA og Tyskland. I bogens bind 2 er der et specielt kapitel om emnet, ligesom kvægmalerier kan mødes overalt i de to bind, hvor de passer ind. Der er et halvt hundrede i alt, og mange af dem gengives i stor størrelse. De er betagende smukke.

 

Bogen kan læses af alle

Dette værk er fagbøger, der kombinerer landbrug, biologi, historie, etik og kunst, men det hele er flettet sammen til en fortælling, som skaber sammenhæng og dybde i forståelsen. Der vil være gode læseoplevelser, hvis man er det mindste interesseret i dyr, natur, historie eller kunst.

 

En drøm, som blev virkeliggjort

Forfatteren har arbejdet i 40 år som underviser i biologi og matematik på VUC og begyndte først at skrive som 67-årig. Dette er hans første bogudgivelse, men det er en livslang passion, som kommer til udtryk.

 

Se eventuelt mere på nettet:  https://kobogen.dk/ og  https://www.facebook.com/kobogen

 

 

Sponsorer
19-04-2024
Importsæd Sæden til de der har bestilt i seneste bestillingsru...
17-04-2024
Maj nummer af limousinenyt er på vej. Se hvad der venter HER ...
15-04-2024
Dansk Limousine Forenings auktionsudvalg og bestyrelse kan se til...
14-04-2024
Den populære polo er nu igen på lager i webshoppen.  ...
11-04-2024
I sidste udgave af Limousine Nyt blev der annonceret en spændende...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk