DC´s nye kødkvægskoncept

30-08-2021
Efter afholdte sommerfokusmøder bringer vi her en foreløbig beskrivelse af DC´s nye kødkvægskoncept - v. Else Ebbensgård

Det nye kødkvægskoncept "Friland Naturpleje" i Danish Crown:

På sommerfokusmøderne i Danish Crown i denne uge blev det nye kødkvægskoncept præsenteret. Det kommer til at hedde "Friland Naturpleje", det erstatter fra nytår både koncepterne "Dansk Kødkvæg" og "Friland Kødkvæg", så vil man som konventionel producent fremover have en merpris for sit kød hos Danish Crown, så må man tilmelde sig konceptet.

Konceptet er med 2 hjerter i hjerteordningen, hvilket stiller krav til plads i stalden på groft sagt 1 kvadratmeter pr 100 kg dyr. Dyrene må ikke gå på fuldspalter. 10 ugers mælk eller mælkeerstatning til kalven. Kalvene skal smertebehandles ved afhorning. Der skal være en handlingsplan for dødelighed.

Dyrene skal fodre med 95% nærproduceret foder ~ 95% danskproduceret foder opgjort på foderenheder på bedriftsniveau. Foderet skal være GMO frit. Tjek med foderstoffen ang. dette.

Dyrene skal på græs med mindst 0,1 Ha afgræsningsareal pr dyr, men ikke nødvendigvis til enhver tid, hvis der fx anvendes skiftefolde. Hundyr og stude skal på græs mindst 4 mdr hver sommer og alle dyr uanset køn skal have været mindst 3 måneder på græs i deres levetid. Slutfedning i sommerperioden er tilladt i 3 mdr.

Der skal opnås 50 biodiversitetspoint, fx giver det 30 point, hvis dyrene ikke ormebehandles inden udbinding, men det kan også være fx at køre uden om våde/tørre pletter i marken, lade kløveren stå til blomstring i dele af marken, så blomsterstriber, så græsblandinger med urter i eller lave små biotoper, som fx kunne være 2 meters bræmmer etc, der alligevel er krav om. Der er mange flere muligheder for point, og langt de fleste vil slet ikke skulle gøre andet end de plejer. 

Man bliver klimacertificeret, dermed ikke sagt, at man skal holde sig under en given værdi, men DC klimacertificerer fremadrettet al kød fra dem. 

Parallelproduktion er en mulighed på bedriften, men dyr fra parallelproduktionen kan aldrig komme ind i konceptet.

Man skal certificeres, det kan enten være som enkeltcertificering hvert år (ca 2500,-/år) eller gruppecertificering med kontrol hvert 3. år, hvor DC/konsulent/dyrlæge fortager den årlige kontrol (ca 1600,-/år), der er lagt op til, at der indgår 25 i en gruppe, og falder én i gruppen kan resten af gruppen ikke levere inden forholdet er bragt i orden/vedkommende har forladt gruppen og er blevet erstattet af en anden. 

Hvis man allerede er certificeret i Friland kører det videre til næste kontrol, man skal dog tilmeldes hjerteordningen. Resten skal certificeres inden levering kan finde sted.

Se vedlagte flyer med krav om alder, form og fedme. Det forventes at der i løbet af et års tid kommer et tillæg/fradrag på fedtmarmorering.

Hvis du er interesseret i at høre mere om konceptet (og krav)/blive en del af konceptet, så kontakt Danish Crowns ejerservice på tlf 89 19 25 90.

Jeg vil selvfølgelig også gerne svare på spørgsmål om konceptet. DC udsender link til optagelse af sommerfokusmødet til andelshaverne, hvis du ikke havde mulighed for at deltage.

HENT FLYER HER

Mvh. 

Else Ebbensgaard

eme@dansklimousine.dk

Mobil 20482549

 

Sponsorer
26-04-2024
Så er der åben for tilmelding af dyr til Landsskuet den 4. &ndash...
24-04-2024
Efter beregning af avlsværditallene i april 2024 er det undersøgt...
22-04-2024
Tilmelding til generalforsamling 2024 Det er tid til årets gen...
19-04-2024
Importsæd Sæden til de der har bestilt i seneste bestillingsru...
17-04-2024
Maj nummer af limousinenyt er på vej. Se hvad der venter HER ...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk