England-Scotland 2013

England-Scotland 2013 - 52 limousinefolk tog til Skotland og England i oktober 2013.

52 limousinefolk tog til Skotland og England i oktober 2013.

England-Scotland 2013 - Kun en lille smule for at studere skotternes nationaldragt – her en herre i fuld mundering, inklusiv naturligvis skotskternet kilt og strømper til knæerne.

Kun en lille smule for at studere skotternes nationaldragt – her en herre i fuld mundering, inklusiv naturligvis skotskternet kilt og strømper til knæerne.

England-Scotland 2013 - Absolut for at studere landskaber, der i landbrugsområder så ofte ud som her: grønne og bakkede og med masser af græssende får. I høj grad var formålet med rejsen at studere limousiner, men dem var der ikke så mange af på markerne, angiveligt fordi det var for vådt.

Absolut for at studere landskaber, der i landbrugsområder så ofte ud som her: grønne og bakkede og med masser af græssende får. I høj grad var formålet med rejsen at studere limousiner, men dem var der ikke så mange af på markerne, angiveligt fordi det var for vådt.

England-Scotland 2013 - Et særligt mål for rejsen var en stor tyreauktion i byen Carlisle i det nordlige England. Næsten 200 unge tyre var tilmeldt. Først skulle alle dyrene inspiceres grundigt af dyrlæger og andre fagfolk. Dernæst en regulær dyrskue bedømmelse for alle godkendte tyre. Dagen derpå den egentlige auktion. Her står en ordentlig bamse af en tyr i kø til inspektionen sammen med sin trækker og denne søde hjælper. Se lige hvordan pelsen og ikke mindst halen er ”dullet op”!

Et særligt mål for rejsen var en stor tyreauktion i byen Carlisle i det nordlige England. Næsten 200 unge tyre var tilmeldt. Først skulle alle dyrene inspiceres grundigt af dyrlæger og andre fagfolk. Dernæst en regulær dyrskue bedømmelse for alle godkendte tyre. Dagen derpå den egentlige auktion. Her står en ordentlig bamse af en tyr i kø til inspektionen sammen med sin trækker og denne søde hjælper. Se lige hvordan pelsen og ikke mindst halen er ”dullet op”!

England-Scotland 2013 - Tyrene stod stille og roligt og ventede på deres tur i inspektionsboksen, hvor de første undersøgelser skulle foregå.

Tyrene stod stille og roligt og ventede på deres tur i inspektionsboksen, hvor de første undersøgelser skulle foregå.

England-Scotland 2013 - Tænderne tjekkes. De må ikke være skæve (vi fik ikke helt den faglige begrundelse for dette). Skæve tænder gav ”gul farve” på katalognummeret og udelukkede dyrene fra selve bedømmelsen. De skævtandede kunne dog godt sælges på auktionen.

Tænderne tjekkes. De må ikke være skæve (vi fik ikke helt den faglige begrundelse for dette). Skæve tænder gav ”gul farve” på katalognummeret og udelukkede dyrene fra selve bedømmelsen. De skævtandede kunne dog godt sælges på auktionen.

England-Scotland 2013 - Øjnene tjekkes for uklarhed inde i øjet. Englænderne har erfaring for, at der kan være sammenhæng mellem uklarhed i øjet (stær) og dårligt temperament. Hvis dyr diskvalificeres på øjenproblemer, kommer dyret hverken til bedømmelse eller auktion. Ham her gik videre.

Øjnene tjekkes for uklarhed inde i øjet. Englænderne har erfaring for, at der kan være sammenhæng mellem uklarhed i øjet (stær) og dårligt temperament. Hvis dyr diskvalificeres på øjenproblemer, kommer dyret hverken til bedømmelse eller auktion. Ham her gik videre.

England-Scotland 2013 - Testiklerne – eller rettere omkredsen af pungen – måles med målebånd. Et vist mindstemål skal opnås for at tyren er kvalificeret.

Testiklerne – eller rettere omkredsen af pungen – måles med målebånd. Et vist mindstemål skal opnås for at tyren er kvalificeret.

England-Scotland 2013 - Tyren her klarede de indledende undersøgelser i fin stil, og går nu videre mod vægten.

Tyren her klarede de indledende undersøgelser i fin stil, og går nu videre mod vægten.

England-Scotland 2013 - Op på vægten – en stor en af slagsen. Tyren her vejede 967 kg. Tyrene skulle også være over en given aldersbestemt mindstevægt. Men der var der vist ikke nogen, der havde problemer i den retning…

Op på vægten – en stor en af slagsen. Tyren her vejede 967 kg. Tyrene skulle også være over en given aldersbestemt mindstevægt. Men der var der vist ikke nogen, der havde problemer i den retning…

England-Scotland 2013 - Så fulgte en bevægelsesprøve. Den test frasorterede mange ellers gode tyre. Det nytter ikke at tyren ser klart, har store testikler og pæne tænder, hvis han halter!

Så fulgte en bevægelsesprøve. Den test frasorterede mange ellers gode tyre. Det nytter ikke at tyren ser klart, har store testikler og pæne tænder, hvis han halter!

England-Scotland 2013 - Bedømmelserne blev fulgt med stor spænding. Et hold kunne bestå af op til 12 tyre, hvis ingen var blevet diskvalificeret i den indledende inspektion.

Bedømmelserne blev fulgt med stor spænding. Et hold kunne bestå af op til 12 tyre, hvis ingen var blevet diskvalificeret i den indledende inspektion.

England-Scotland 2013 - Disse syv tyre, født med få dages mellemrum, er alle 19 måneder gamle.

Disse syv tyre, født med få dages mellemrum, er alle 19 måneder gamle.

England-Scotland 2013 - Dommeren var meget grundig og uddelte mange anderkendende ”klap i røven” som her.

Dommeren var meget grundig og uddelte mange anderkendende ”klap i røven” som her.

England-Scotland 2013 - Sådan ser en engelsk præmietyr ud bagfra – ekstremt kødfuld.

Sådan ser en engelsk præmietyr ud bagfra – ekstremt kødfuld.

England-Scotland 2013 - Sådan så selvsamme præmietyr ud forfra.

Sådan så selvsamme præmietyr ud forfra.

England-Scotland 2013 - Den beautyboks tilhører tydeligvis en avler, der har avlet mange vinderdyr…!

Den beautyboks tilhører tydeligvis en avler, der har avlet mange vinderdyr…!

England-Scotland 2013 - Så er vi klar til selve auktionen. Auktionarius og dennes assistent er på plads.

Så er vi klar til selve auktionen. Auktionarius og dennes assistent er på plads.

England-Scotland 2013 - Publikum er på plads.

Publikum er på plads.

England-Scotland 2013 - Den første tyr står klar i kulissen til at blive solgt.

Den første tyr står klar i kulissen til at blive solgt.

England-Scotland 2013 - Katalog nummer 1 trækkes lidt modstræbende rundt i den lille ring. En outsider i kraft af at være en ældre tyr på næsten seks år.  Han blev solgt for 9.500 guineas (En guinea = et pund og en shilling) (Et pund = 20 shilling) (1 engelsk pund = ca. 9 kroner) 9500 x 1,05 x 9 svarer til 85.500 danske kroner

Katalog nummer 1 trækkes lidt modstræbende rundt i den lille ring. En outsider i kraft af at være en ældre tyr på næsten seks år. Han blev solgt for 9.500 guineas (En guinea = et pund og en shilling) (Et pund = 20 shilling) (1 engelsk pund = ca. 9 kroner) 9500 x 1,05 x 9 svarer til 85.500 danske kroner

England-Scotland 2013 - I alt 78 dyr blev solgt på auktionen til en gennemsnitspris af 6.300 guineas – dvs. ca. 59.000 danske kroner. Når kun under halvdelen af dyrene opnåede hammerslag skyldtes det ikke kun diskvalifikation, men også at en del tyre ikke opnåede deres mindstepris. Medvirkende til den høje gennemsnitspris var specielt to dyr, som opnåede skyhøje priser.

I alt 78 dyr blev solgt på auktionen til en gennemsnitspris af 6.300 guineas – dvs. ca. 59.000 danske kroner. Når kun under halvdelen af dyrene opnåede hammerslag skyldtes det ikke kun diskvalifikation, men også at en del tyre ikke opnåede deres mindstepris. Medvirkende til den høje gennemsnitspris var specielt to dyr, som opnåede skyhøje priser.

England-Scotland 2013 - Mange af limousinerne blevet transporteret til auktion i trailere som disse.

Mange af limousinerne blevet transporteret til auktion i trailere som disse.

England-Scotland 2013 - Denne tyr født i februar 2012 – katalog nummer 49 Withersdale Heros efter Sympa – blev solgt på auktionen til Holland for 17.000 guineas, svarende til ca. 160.000 danske kroner. Her ses den i karantænestalden dagen efter auktionen. Medvirkende til det høje hammerslag var uden tvivl, at tyren var blevet Male Champion på Royal Norfolk Show 2013.

Denne tyr født i februar 2012 – katalog nummer 49 Withersdale Heros efter Sympa – blev solgt på auktionen til Holland for 17.000 guineas, svarende til ca. 160.000 danske kroner. Her ses den i karantænestalden dagen efter auktionen. Medvirkende til det høje hammerslag var uden tvivl, at tyren var blevet Male Champion på Royal Norfolk Show 2013.

England-Scotland 2013 - Denne tyr – katalog nummer 190, Gorrycam Hunter født i juli 2012- blev solgt på auktionen også til Holland for 28.000 guineas, svarende til ca. 265.000 danske kroner. Tyren – en embryonkalv – har Cloughhead Umpire HCX03-221 som far og Sympa som farfar. Tyren var blevet North Ireland Junior Male Champion i juli 2013. Her ses guldklumpen uden hårlak mv. i karantænestalden dagen efter auktionen.

Denne tyr – katalog nummer 190, Gorrycam Hunter født i juli 2012- blev solgt på auktionen også til Holland for 28.000 guineas, svarende til ca. 265.000 danske kroner. Tyren – en embryonkalv – har Cloughhead Umpire HCX03-221 som far og Sympa som farfar. Tyren var blevet North Ireland Junior Male Champion i juli 2013. Her ses guldklumpen uden hårlak mv. i karantænestalden dagen efter auktionen.

England-Scotland 2013 - To tyre fik danske ejere under auktionen. Begge blev købt til forholdsvis jordnære priser.

To tyre fik danske ejere under auktionen. Begge blev købt til forholdsvis jordnære priser.

England-Scotland 2013 - Der var også tid til at se på andet end Limousiner. Her er det resterne af den 120 km lange Hadrians mur tværs over England. Hadrians mur blev påbegyndt i år 122 e. Kr. og var en del af et større fæstningsværk, der markerede Romerrigets nordgrænse. I sandhed en del af datidens ingeniørkunst.

Der var også tid til at se på andet end Limousiner. Her er det resterne af den 120 km lange Hadrians mur tværs over England. Hadrians mur blev påbegyndt i år 122 e. Kr. og var en del af et større fæstningsværk, der markerede Romerrigets nordgrænse. I sandhed en del af datidens ingeniørkunst.

England-Scotland 2013 - Besætningsbesøg hos Glenrock Limousines nær Lockerbie i Skotland. Lene Black Sinkjær (yderst til højre) fungerede som den limousinefaglige rejseleder. Besætningsbesøgene kom i stand takket være Steve Jones (nummer to fra højre) fra Semenstore Ltd – www.semenstore.co.uk –

Besætningsbesøg hos Glenrock Limousines nær Lockerbie i Skotland. Lene Black Sinkjær (yderst til højre) fungerede som den limousinefaglige rejseleder. Besætningsbesøgene kom i stand takket være Steve Jones (nummer to fra højre) fra Semenstore Ltd – www.semenstore.co.uk –

England-Scotland 2013 - Gruppeopstilling hos Glenrock Limousines inden rundvisning på farmen. Farmen har 150 hektar. Kvægbesætningen var under opbygning til 80 limousiner - dertil 600 moderfår. Mottoet for bedriften var blandt andet ”as simple as possible”, hvilket tiltalte de besøgende danskere.

Gruppeopstilling hos Glenrock Limousines inden rundvisning på farmen. Farmen har 150 hektar. Kvægbesætningen var under opbygning til 80 limousiner - dertil 600 moderfår. Mottoet for bedriften var blandt andet ”as simple as possible”, hvilket tiltalte de besøgende danskere.

England-Scotland 2013 - Stephen Illingworth og søn havde opstillet denne gruppe af flotte kvier til beundring. Det gav megen snak om avlsmål for de engelske limousiner, herunder dyrenes størrelse og kælvningsbesvær. Når englænderne avler så tilsyneladende ensidigt efter kød, så skyldes det ene og alene markedskrav.

Stephen Illingworth og søn havde opstillet denne gruppe af flotte kvier til beundring. Det gav megen snak om avlsmål for de engelske limousiner, herunder dyrenes størrelse og kælvningsbesvær. Når englænderne avler så tilsyneladende ensidigt efter kød, så skyldes det ene og alene markedskrav.

England-Scotland 2013 - Ko med en næsten nyfødt kalv. Bemærk strøelsen, som består af knust affaldstræ. Grundet halmmangel er man interesseret i alternative strøelsesmaterialer.

Ko med en næsten nyfødt kalv. Bemærk strøelsen, som består af knust affaldstræ. Grundet halmmangel er man interesseret i alternative strøelsesmaterialer.

England-Scotland 2013 - Disse to tyre hos Stephen Illingworth skulle have været solgt på auktionen i Carlisle, men som det ses af den røde farve på katalognumrene, så blev de desværre diskvalificeret, og kom derfor hjem i besætningen igen. De havde angiveligt tumlet rundt og slået sig så de ikke bestod bevægelsestesten.

Disse to tyre hos Stephen Illingworth skulle have været solgt på auktionen i Carlisle, men som det ses af den røde farve på katalognumrene, så blev de desværre diskvalificeret, og kom derfor hjem i besætningen igen. De havde angiveligt tumlet rundt og slået sig så de ikke bestod bevægelsestesten.

England-Scotland 2013 - Et par prægtige eksemplarer i særdeleshed i stående tilstand. Nummer 131 har Sympa som far. Der er flere flotte dyr på hjemmesiden www.glenrock.co.uk

Et par prægtige eksemplarer i særdeleshed i stående tilstand. Nummer 131 har Sympa som far. Der er flere flotte dyr på hjemmesiden www.glenrock.co.uk

England-Scotland 2013 - Udsnit af de besøgende lytter til at Stephen Illingworth beretter om limousineavlen.

Udsnit af de besøgende lytter til at Stephen Illingworth beretter om limousineavlen.

England-Scotland 2013 - Udsnit af de besøgende lytter også interesseret til hvordan det er at drive landbrug på en egn hvor der falder 2500 mm nedbør om året !!

Udsnit af de besøgende lytter også interesseret til hvordan det er at drive landbrug på en egn hvor der falder 2500 mm nedbør om året !!

England-Scotland 2013 - Limousinerne var taget på stald for ikke at træde markerne op i det meget fugtige efterår. Nogle af dyrene havde mulighed for at opholde sig udendørs på befæstet æde- og opholdsplads.

Limousinerne var taget på stald for ikke at træde markerne op i det meget fugtige efterår. Nogle af dyrene havde mulighed for at opholde sig udendørs på befæstet æde- og opholdsplads.

England-Scotland 2013 - Turens dygtige guide, Christian Mols, sørgede for at vi også kom i nærkontakt med den smukke natur.

Turens dygtige guide, Christian Mols, sørgede for at vi også kom i nærkontakt med den smukke natur.

England-Scotland 2013 - De flotte efterårsfarver blev overvejende oplevet i gråvejr.

De flotte efterårsfarver blev overvejende oplevet i gråvejr.

England-Scotland 2013 - Alle limousinefolkene havde glædet sig til besøget hos Graham’s. I særdeleshed fordi det jo var her, at den kendte tyr Grahams Samson var avlet. Dr. Robert A. Graham tog imod os og tog os med i marken, hvor vi i forskellige folde så dyr i forskellige aldre. Dyrene var angiveligt på tre forskellige gårde, men vi var kun et sted og så ingen stalde.

Alle limousinefolkene havde glædet sig til besøget hos Graham’s. I særdeleshed fordi det jo var her, at den kendte tyr Grahams Samson var avlet. Dr. Robert A. Graham tog imod os og tog os med i marken, hvor vi i forskellige folde så dyr i forskellige aldre. Dyrene var angiveligt på tre forskellige gårde, men vi var kun et sted og så ingen stalde.

England-Scotland 2013 - Det stod hurtigt klart, at limousiner er en biting for Graham’s, der først og fremmest beskæftiger sig med mejeridrift. Familien har en jerseybesætning og producerer en del mælk selv, og opkøber derudover mælk fra ca. 1.000 gårde. De limousiner, som vi så, befandt sig da også lige bagved selve mejeriet. Dr. Robert A. Graham – den høje mand med grønne gummistøvler i forreste række – insisterede på, at dette gruppebillede skulle tages. Læs om den foretagsomme familie på  www.grahams-limousin.co.uk hvor der også er link til mejeridelen.

Det stod hurtigt klart, at limousiner er en biting for Graham’s, der først og fremmest beskæftiger sig med mejeridrift. Familien har en jerseybesætning og producerer en del mælk selv, og opkøber derudover mælk fra ca. 1.000 gårde. De limousiner, som vi så, befandt sig da også lige bagved selve mejeriet. Dr. Robert A. Graham – den høje mand med grønne gummistøvler i forreste række – insisterede på, at dette gruppebillede skulle tages. Læs om den foretagsomme familie på www.grahams-limousin.co.uk hvor der også er link til mejeridelen.

England-Scotland 2013 - Ikke kun så danskergruppen imponerende limousiner og landskaber. Inden hjemrejsen fra den fem dage lange tur så vi også imponerende nutidig ingeniørkunst i form af Falkirkwheel – et roterende slusesystem i Skotland.

Ikke kun så danskergruppen imponerende limousiner og landskaber. Inden hjemrejsen fra den fem dage lange tur så vi også imponerende nutidig ingeniørkunst i form af Falkirkwheel – et roterende slusesystem i Skotland.

Sponsorer
19-04-2024

      --    ...
12-09-2021

Søndagsturen går med båd ud på Lysefjorden. Her kan de eksklusive...
18-02-2020
March 21th at Sønderskov Museum, Brørup...
16-01-2019
March 30th at Sønderskov Museum, Brørup   Download catalog...
01-03-2018
March 24th at Sønderskov Museum, Brørup...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk