Taks var skyld i 3 drægtige kviers død

10-09-2017
Uvidenhed kostede 3 drægtige kvier livet.

Christian Brøcher, Christiansfeld, havde taget 3 af sine bedste kvier fra til videre avl. De gik højdrægtige på fold med tilstødende haver.

Ulykkeligvis skulle en have renoveres og derfor blev træer og buske beskåret. Haveejeren mente, man godt kunne lade grenene ligge og tørre i folden inden de skulle brændes af. Desværre var der taksgrene imellem – og dem åd kvierne af.

Næste morgen lå 2 kvier og var døde. Den sidste, der stadig levede, ville Christian hurtigst muligt have hjem. Efter 10 minutter var han tilbage med kreaturvogn og en spand kerne. Kvien ville ikke gå op, så han måtte hjem engang mere og hente en grime. Da han kom tilbage efter 5 minutter, lå kvien og var død uden forudgående symptomer.

Så hurtigt gik det!
 
Taks
Hvilke gifte indeholder taks?
De vigtigste giftstoffer i Taks er alkaloidet Taxin og glykosiden taxicatin.
Det hæmmer hjertets ledningsevne. Frøene og især nålene er giftige. I oldtiden var takstræets giftighed bekendt, og det blev anvendt af giftmordere og selvmordere. Kelterne brugte taksekstrakt til forgiftede pile- og lansespidser. Forgiftning ses specielt hos heste.
Hvordan viser forgiftningssymptomer sig?
Symptomerne på en taksforgiftning indtræder efter ½-1½ times forløb, med opkastninger og heftige mavesmerter, efterfulgt af diarré, pupiludvidelse, svimmelhed og evt. bedøvelsestilstand. Hjerte- og pulsvirksomhed, der i begyndelsen er tiltaget, bliver efterhånden langsom og afsvækket. Bevidstløshed indtræder under tiltagende kredsløbskollaps, og allerede efter 1½ til senest 24 timers forløb - og ofte efter forudgående krampe - indtræder død i koma på grund af kredsløbs- og åndedrætslammelse.
 
Kilde https://www.netdyredoktor.dk/hest/forgiftning/taks/

Pas på med grenaffald i folden
Andre stedsegrønne planter, f.eks. kirsebærlaurbær og rododendron er også giftige. Så hav ikke grene af den type i nærheden af dyrene.
 
God ide at gennemgå forsikring. I dette tilfælde fik haveejerens ansvarsforsikring lov at dække tabet, men Christian fik gennemgået sin forsikring efter denne oplevelse, og har nu fuld forsikring for sine dyr. 

 

Sponsorer
26-03-2024
Tak til alle der lagde vejen forbi årets avlsdyrauktion i Brørup....
18-03-2024
Husk at der er sidste deadline på- mandag den 1. april  til næste...
17-03-2024
Genomisk test Vi sender genomisk test til Frankrig næste gang ...
16-03-2024
Står du og mangler noget fra Limousineboden, så kan du spare frag...
15-03-2024
  Østdansk Kødkvæg og Roskilde  Dyrskue afholder klargørings d...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk